top of page

Доля


Вас вітає bookbanda. Доля (Стріча, Среча) — у слов'янській міфології це або просто термін, істота чи явище, або ж окрема богиня. Термін уособлював щасливий життєвий шлях, вдачу. ▪️Вважалося, що Доля була даром богів, силою, даною ними людині для подолання життєвих труднощів. Богиня, яка визначає призначення людини, тому при народженні наділяє немовлят всіма чеснотами, пророкує їм майбутнє. Доля, як і Мокоша, є втіленням Матері Лади. Богиня доброї долі; уявляється в образі вродливої молодої жінки, яка пряде міцну рівну золоту нитку людської долі. Символами Долі є веретено, прясельце, клубок ниток. Спочатку саме слово "бог" мало значення «доля».

▪️У слов'янських міфологічних та фольклорних текстах поряд з доброю Долею як персоніфікацією щастя виступають ще зла (нещасна, лиха) доля, недоля, лихо, судома, нещастя, біда, нужда, злидні - як втілення поганої долі. Долею в українців також нерідко називають душу предка, який помер, і, відвідуючи будинок, приносить добро або зло своїм живим родичам.

▪️Доля може залишити людину, якщо вона грішить. Після смерті людини її Доля помирає разом з нею; також вірять, що Доля померлого сидить на його могилі або відвідує будинки родичів.

▪️Доля уявляється двійником людини. За віруваннями, вона має вигляд здорової старої у білому доброму одязі з милицею в руках, жінки з розпущеним волоссям, проте її вид може залежати від того, кому вона належить: Доля щасливої людини ходить в красивому одязі, Доля купця має вигляд красивої дівчини, селянина — здорового чорного мужика.

▪️Є різні способи побачити Долю. У ніч на Великдень треба піти в поле і, почувши дзвін дзвонів до заутрені, запитати: «Де моя Доля?». Почувши відповідь, треба йти туди, куди сказано. Річ, яку Доля дасть людині (наприклад, шматок полотна), треба берегти, оскільки саме вона — джерело щастя в будинку. В інших випадках необхідно на Великдень після обіду вийти на вулицю — перший, хто зустрінеться людині, буде її Доля. Якщо він в нарядному багатому одязі — це щаслива Доля, якщо в лахмітті — нещаслива. Українці вважали, що побачити свою Долю можна тільки двічі в житті — відразу після народження і за декілька хвилин перед смертю..




12 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
Пост: Blog2_Post
bottom of page