top of page
  • Фото автораBook Banda

Упир



Bookbanda знову вас вітає! Під минулим постом рубрики #укр_міф ви накидали багато варіантів того, про що буде наступна розповідь (себто сьогоднішня). Ми вирішили не обирати десь із середини, а йти по черзі, тому почнемо із.... упирів🧛‍♂️

▪️Отже, упирь, упир, опир — це такі міфологічні істоти, котрі стали прообразами більш сучасних та шляхетних вампірів. Такий собі давній предок. Вони живляться кров'ю, найчастіше людською, хоча тваринна — теж як варіант.


Часто упиря уявляли як мерця, котрий піднявся з могили. А взагалі є досить багато варіантів, хто ж вони і як з'являються.

Наприклад, деякі люди вважали упирів "старшими над відьмами", мовляв, вони — діти чорта та відьми.

А інші вважали, що упирем стає відьма або будь-яка інша людина після смерті, коли в неї всиляється чорт і приводить тіло до руху. Взагалі такою голодною до крові істотою може стати будь-яка людина, яку обвіє степовий вітер.

Своїм зовнішнім виглядом упир може не відрізнятися від звичайних людей або ж відрізнятися кольором обличчя. Іноді упирями вважають дітей (з великою головою, довгими руками й ногами), які можуть передбачати майбутнє.

▪️"Досить часто народна уява поділяє упирів на дві групи: живих та мертвих. Характерними ознаками мертвих упирів є те, що вони мають червоне обличчя, яке у домовині повернуте донизу. Мертвий упир ніколи не розкладається. Живий упир теж має червоне обличчя і дуже міцну статуру, яка потрібна йому для того, щоб на своїй спині носити мертвого упиря. Мертвий без живого не може бути шкідливим, оскільки сам не має здатності ходити." [ із книги П. С. Ефименко. Упыри, из истории народных верований// Українці. — С. 499.]

▪️Оскільки прообразом упиря вважали одного з апостолів — Юду (Іуду), то ці істоти постають в українській демонології як уособлення зла, смерті та біди. Того, що разом із кров'ю забирає життєві сили та несе погибель.

Кажуть, що деякі упирі, так як і багато хто із класичної нечисто сили, може розгулювати по землі до перших півнів, а тоді знову ховаються у свої могили.

▪️Взагалі це дуже цікава та широка тема, може якось пізніше пандочки ще повернуться до кликастих-зубастих і розкажуть про них більше.😉


208 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
Пост: Blog2_Post
bottom of page