top of page

Авторське право своїми словами: момент виникнення авторських прав


Не менш важливим питанням є момент, коли в автора-творця виникають права на твір.

Популярною є версія, що будь-які права, в тому числі право захищати свій твір, виникають з моменту: а) публікації чи б) реєстрації прав.

Насправді — ні.

Будь ласка, запам'ятайте наступну тезу.

@Права на твір в автора виникають з моменту створення твору@‼️

Що це означає?

Пишете прозу, вірш чи блог, малюєте картину, пишете музику, робите фото, виголошуєте промову — ваші права на твір виникли в момент його створення.

Тобто в той момент, коли ідея набула певного зрозумілого втілення в певній формі на папері (скажімо десь у зошиті кульковою ручкою), у промові на конференції, у вордівському файлі на комп'ютері, у цифровому вигляді в Інтернеті

За що я люблю авторське право. Саме за цей момент!

Уявляєте, фактично не потрібно оприлюднювати, фіксувати, реєструвати твір, щоб він захищався.

Однак, ви можете зареєструвати твір і отримати додатковий захист свого авторства (свідоцтво буде важливим доказом у випадку якогось спору).

Реєстрація твору можлива (в деяких випадках важлива) однак, не обов'язкова процедура для виникнення ваших прав на твір.

Вона не складна, вимагає трохи часу та сил. Про порядок проведення реєстрації авторського права, а також коли це абсолютно потрібно робити — я напишу окремий пост.

За загальним правилом виникнення права на твір автоматичне. В авторському праві все відбувається автоматично.

Однак, є свої нюанси, дуже важливі, і про них далі.

  1. Перший нюанс: твір може бути незавершеним.

✔️Не обов'язково дописувати книгу, щоб вона отримала захист. Не обов'язково домальовувати малюнок. Кожна часточка твору (редакція твору), що ви десь викладаєте чи зберігаєте — буде охоронятися спочатку окремо за загальним правилом, а вже потім, як цілісний об'єкт.

Тобто дописали книгу, виклали в мережу — вітаю, ваша книга захищена

Ще пишете? Аналогічно, ваш рукопис захищається. Саме в такому вигляді, в якому він є зараз, на цей момент, коли ви відклали ручку, зберегли файл.

Тому десяте перевидання якогось підручника (хрестоматії, збірки) захищається Законом аналогічно, як і перше видання.

‼️Увага, далі важлива інформація!

  1. Другий нюанс: право авторства.

Коли десь у законі бачите це словосполучення знайте — мова йде про визнання людини автором.

✔️В Україні діє презумпція авторства. Це означає, що чиє ім'я буде написано на примірнику опублікованого твору чи на оригіналі твору (книга, малюнок, фотографія т.і.) — той і є автор!

Відчуваєте парадокс? Ми ж наче автори з моменту створення?

Це так, однак, якщо хтось інший, інша людина буде записана на оригіналі твору чи на друкованому примірнику, як автор — в очах Закону автором є саме ця людина!



✔️Маю вас заспокоїти, право авторства можна (і треба!) оскаржити в судовому порядку (поки судова реформа не завершилась і не принесла нам нових сюрпризів — це звичайне позовне провадження, цивільний процес).

В такому випадку ваш рукопис, чернетка, дата створення документа на комп'ютері — доказ (доказом буде й реєстрація). Крадій, що записався автором — програє і мусить сплатити справжньому автору не лише відшкодування матеріальної й моральної шкоди (порада просити треба якомога більше, в розумних межах, суд все одно уріже), а ще й за процес заплатити та за витрати на правову допомогу і т.д. тобто покрити усі витрати.

Хто і нащо взагалі може «вкрасти» право авторства якщо це дорога авантюра?

Зазвичай так відбувається з дуже відомими авторами. Джоан Роулінг, мабуть, найкращий приклад. Вже існує напрацьована судова практика захисту її "Гаррі Поттера".

https://www.trademarkandcopyrightlawblog.com/2015/07/harry-potter-lawsuits-and-where-to-find-them/ - почитати про деякі цікаві справи можна за посиланням.

Також цікаво буде почитати про судову практику спорів про "Код да Вінчі" https://yur-gazeta.com/publications/practice/zahist-intelektualnoyi-vlasnosti-avtorske-pravo/kod-da-vinchi-dena-brauna-chi-e-porushennya-avtorskih-prav.html

✔️Отже, крадіжка авторства — це такий собі тролінг, з метою збагачення або, щоб нажити славу. Доволі дорогий тролінг для викрадача 🙂

За сумнівну популярність в мережі, тролі сплачують шалені гроші програвши справу!

Тому не хвилюйтесь, красти авторство — зазвичай немає сенсу. А якщо так станеться, майте збережений оригінал твору і суд неодмінно стане на вашу сторону.

Приведу приклад з власного досвіду. Коли я ще вчилася на юрфаці, у мого викладача господарського права якась студентка вкрала частину дисертації та використала у своїй статті. Викладач це помітив, був швидкий судовий процес (три місяці), студентка звісно програла і сплатила викладачу не маленьку суму. А ще це була ганьба всі роки її навчання...

‼️І тут я маю попередити як юрист. Переважна більшість "фанфіків" — фактично є порушенням чужого авторського права (використання персонажа, географічних назв, локацій і т.і.), якщо звісно вони не перероблені в гуморески.

Про фанфіки я напишу окрему статтю, поки що тримайте десь в примітках. Для фанфіка, якими вони є в мережі - треба мати дозвіл автора! (особливо для його написання та поширення з комерційною метою).

Інше питання, що ніхто не каратиме за безкоштовно написаний та викладений в мережу фанфік. Їх та мільйони. Однак, автор може угледіти якусь шкоду своїм гідності та честі, і тоді може бути суд…

‼️Якщо все-таки хочеться захистити себе додатково, без реєстрації авторського права. 1) Зберігайте оригінали. Завжди. 2) Можете видрукувати твір. 3) Можете вислати твір собі поштою, рекомендованим листом (чесно кажу — це дуже дивний спосіб, однак на практиці зустрічається і таке). 4) вишліть свій твір бібліотекам (якщо це самвидав і у вас є УДК, ISBN та інші ідентифікатори, наприклад).

Всі ці дії спрямовані на збереження доказів, що саме ви є автором твору.

✔️Головне пам'ятайте в авторському праві — захищається форма, не ідея. Тобто захищаються ось ці мої речення, що ви зараз читаєте, саме порядковий набір слів, як ви їх читаєте, а не тема статті 🙂

Захищається малюнок моря, а не море.

В наступних статтях я хочу поговорити про псевдонім та чи маєте ви авторське право, якщо не використовуєте своє справжнє ім'я та прізвище. Тут теж є кілька правових нюансів.

Також я розкажу, як правильно ставити знак © на творах, щоб він діяв.

Ольга Бурштин (Olga Koval): кандидат юридичних наук, доцент, практикуючий юрист, а також автор. Беру участь в літературних платформах та проєктах під псевдонімом. В рубриці «Авторське право своїми словами» розповідаю про юридичні тонкощі авторського права для творчих професій.

7 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
Пост: Blog2_Post
bottom of page