top of page

Дзюба Іван Михайлович


Дзюба Іван Михайлович – дисидент, український літературознавець і публіцист, дійсний член Національної академії наук України, академік-секретар відділення літератури, мови та мистецтвознавства, головний редактор журналу «Сучасність», Герой України.


Народився 26 липня 1931, с. Миколаївка Донецька обл.


Освіта – Сталінський педагогічний інститут, аспірантура в інституті літератури при Академії наук УРСР.


У 1957 році влаштувався редактором в український журнал «Вітчизна». З 1959 був членом Спілки письменників України (СПУ). На початку 1960-х років почав цікавитися дисидентськими ідеями, за що врешті-решт був звільнений з «Вітчизни» у 1962. А через два роки і з видавництва «Молодь».


До 1969 Дзюба не зазнавав утисків з боку радянської влади, так як ніколи до цього не виступав з критикою проти неї як такої. І все ж з початку 1970 у Дзюби проводили обшуки і водили на допити. У 1972 він був виключений з СПУ, а роком пізніше засуджений до 5 років позбавлення волі і 5 років заслання.


Зважаючи на відкриту форму туберкульозу, а також завдяки листам на його захист від колеги по цеху М. Лукаша, у листопаді 1973 був помилуваний. У 1974 Івану Дзюбі вдалося знайти роботу в газеті київського авіазаводу, де він пропрацював до 1982. Після відходу з газети він почав займатися творчістю. Був відновлений у СПУ і нагороджений Республіканською літературною премією імені О. Білецького.


У 1989 Іван Дзюба був одним із засновників Народного руху України – антикомуністичної організації і однією з найстаріших партій України. З 1992 по 1994 він був міністром культури України. Після свого відходу з політики Дзюба займається науковою діяльністю.


Відзнаки

Орденом Свободи

Державна премія України ім. Т. Шевченка

Премія ім. В. Жаботинського

Звання Героя України (за визначні трудові досягнення, заслуги перед Україною в розвитку її державності та відродженні національної духовності).


Праці

«Звичайна людина» чи міщанин?

Інтернаціоналізм чи русифікація

На пульсі доби

Стефан Зорян в історії вірменської літератури

Автографи відродження

«Кавказ» Тараса Шевченка на тлі непроминального минулого

Між культурою і політикою

З криниці літ

Тарас Шевченко. Життя і творчість


Питання досліджувала Анна Стаднік


5 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
Пост: Blog2_Post
bottom of page