top of page
  • Фото автораBook Banda

Авторське право своїми словами: Реєстрація


4. Авторське право своїми словами: реєстрація


1. Що таке реєстрація авторського права?


Реєстрація своїми словами — це процедура посвідчення приналежності авторського права вам, як автору твору, що виконується шляхом подання заявку та відповідних документів до державного органу.


За результатом реєстрації автор отримує Свідоцтво державного зразка, тобто документ, що посвідчує права автора на твір.


Дані про автора на твір вносяться до Державного реєстру. Автору видається Свідоцтво, а інформація про автора та твір буде надруковано в офіційному Бюлетені, що готує та публікує Міністерство.


Зараз реєстрацію робить Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.


Реєстрацію у нашому випадку завжди проводить державний орган/установа.


Дуже раджу перевіряти он-лайн, хто займається реєстрацією авторського права безпосередньо перед реєстрацією. Річ у тім, що державний орган досить часто перейменовується, або повноваження надаються якомусь іншому орану додатково і т.і.


Перевіряйте також, чи уповноважена організація до якої ви звернулися виконувати реєстраційні дії. Це все можна знайти на сайті державного органу/установи.


2. Кому потрібна реєстрація?


Якщо ви написали твір (музику, програму і т.і.) та боїтесь за його цілісність, ви можете пройти реєстрацію та отримати свідоцтво, що дасть додаткову гарантію у випадку виникнення спору із крадіями/шахраями. Однак ви маєте усвідомити, реєстрація це додаткова «гарантія», ваші права вже охороняються законом.


Свідоцтво — це додатковий доказ. Воно засвідчує авторське право. Свідоцтво впливає на рішення суду саме тому, що воно є доказом. Дуже раджу проходити реєстрацію комерційним авторам, що розповсюджують готові, цілісні твори без участі Видавництва, що зможе захистити їх права у разі виникнення спору.


Реєструвати треба цінну наукову роботу, скажімо дисертацію на особливо унікальну тему, де ви хочете з часом заробити (або монографію після захисту). І абсолютно точно реєструвати треба комп'ютерну програму! Ось де найбільше спорів виникає. Тоді Свідоцтво буде доказом вашої правоти та допоможе виграти справу.


@ Реєструвати права на твір чи ні — це ваш вибір як автора, це ваше право, це не обов’язок @


3. Чи має твір бути оприлюднений щоб його зареєструвати? Ні. Свідоцтво видається на оприлюднений та неоприлюднений твір.


4. Процедура реєстрації.


В Порядку про реєстрацію дуже чітко сказано: заявку на реєстрацію до Мінекономіки подає заявник.


Заявником є автор (суб'єкт авторського права) або його довірена особа, що подає заявку на реєстрацію авторського права.


Документи, що треба подати, для реєстрації залежать від того, хто і що реєструє. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1756-2001-%D0%BF

Я розгляну випадок, коли ви автор і ви подаєте твір. В такому випадку перелік документів мінімальний:


1. Заява українською мовою. Зразок: https://www.me.gov.ua/Files/GetFile…

А також через посередництво отут: https://ukrpatent.org/uk/articles/copyright-forms

1)Підписує заяву автор або особа, яка має авторське право. Від імені юридичної особи підписується особою, яка має на це повноваження. Якщо твір написано у співавторстві, у заяві треба зазначити прізвище, ім'я та по батькові кожного автора. (Заповнений зразок заяви тут: https://ukrpatent.org/atachs/zrazok-1-1.pdf)


Наприклад, для реєстрації прав на книгу подати треба її примірник в друкованому вигляді мовою оригіналу на паперовому або електронному носії (диск).


3. Документ про оприлюднення твору можете додати якщо якийсь маєте (не обов'язково).


4. Чеки-квитанції про сплату збору та держмита, або копія документа, що підтверджує наявність у вас пільг.


Все :) якщо ви представляєте чиїсь інтереси, треба ще мати довіреність.


Про реєстрацію договору щодо розпорядження майновими правами ми поговоримо в статті про Авторський договір.


Решта випадків дивіться ст. 15 Постанови Кабміну "Про державну реєстрацію авторського права і договорів, які стосуються права автора на твір" - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1756-2001-%D0%BF


Зверніть увагу, що перелік документів залежить від того, чи реєструє право фізична особа, чи юридична особа, самостійно або через представника, літературний, музичний це твір, або програма.


То куди це все потрібно нести? Особисте подання документів здійснюється у паперовій формі за адресою: м. Київ, бульв. Дружби Народів, 28, контактний телефон для вхідної кореспонденції (44) 596-67-54.

Контактний телефон для консультацій з питань авторського права та суміжних прав: (044) 596-67-58.

Документи щодо надання Міністерством економічного розвитку і торгівлі України адміністративних послуг в сфері інтелектуальної власності слід направляти на поштову адресу Міністерства економічного розвитку і торгівлі України: вул. М. Грушевського, 12/2, м. Київ, 01008.


Ще один спосіб:

Необхідно надіслати лист на адресу: Відділення патентно-інформаційних послуг, консультацій та сприяння інноваційній діяльності ДП «Український інститут інтелектуальної власності», бульвар Лесі Українки, 26, м. Київ, 01133, e-mail: y.bulaichuk@iii.ua або факс на номер: (044) 494-05-89.

Деталі отут: http://iii.ua/uk/avtorske-pravo

Бажано ознайомитися із цим нормативним актом: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1756-2001-%D0%BF

Тут є все, що вам необхідно знати про реєстрацію.


Сайт міністерства: https://www.me.gov.ua/?lang=uk-UA


5. Ціна питання:

* за підготовку до держреєстрації авторського права фізичної особи (автора не підприємства) = 255 грн.

* за оформлення та видачу свідоцтва про реєстрацію авторського права на твір фізичної особи (автора не підприємства) = 8,50 грн.


6. Строки реєстрації.


Реєстрація триває один місяць, крім випадків, коли Міністерство надсилає запит, щоб отримати додаткові документи-підтвердження ваших прав. З усіма уточненнями процедура буде тривати не більше двох місяців.

Свідоцтво вам видадуть або вишлють у місячний строк від дати реєстрації!

(Отже, найгірший варіант, коли вся процедура триватиме 3 місяці).


7. Свідоцтво. Навіщо воно треба? Свідоцтво буде доказом приналежності прав саме вам у разі виникнення спору. Звісно, якщо якийсь шахрай поцупить твір і видасть за свій — його право можна оскаржити. Однак зробити це буде складніше, якщо він матиме свідоцтво. В Порядку чітко сказано, що автор несе відповідальність за правдивість наданої інформації.


8. Чи довго діє Свідоцтво? На скільки років воно видається? Свідоцтво дійсне протягом строку дії вашого авторського права. Пам'ятаєте? Усе життя + 70 років після смерті (це загальне правило, є виключення!).


Припустимо вам треба знайти, чи зареєстрований твір (чи особа зареєструвала свої авторські права). Це можливо зробити декількома способами, наприклад пошукати тут: https://data.gov.ua/dataset/2204547d-c9f0-407f-a878-960366ec7d8c


8. Що із псевдонімом? Якщо ви вже відкрили приклад заявки, то побачили, що реєструють під справжнім іменем та прізвищем. Псевдонім можна вказати в дужках. Однак, як автор ви маєте право заборонити вказувати ваші дійсні дані в Бюлетені. А також вимагати вказати в Бюлетені ваш псевдонім.


9. Чи можна внести зміни в Держреєстр? Так. Якщо скажімо ви змінили прізвище, ви чи ваша довірена особа можете звернутися до Міністерства з клопотанням про внесення відповідних змін. Окрім того Міністерство внесе зміни за наявності рішення суду, скажімо, якщо суд визнає ваше авторство твору (що треба буде особисто перевірити…)


10. Підстави для відмови у реєстрації:

- невідповідність документів поданих до міністерства;

- неодержання Міністерством документа про сплату зборів та мита. В такому випадку заявка вважається відхиленою.


Оскарження відмови здійснюватися у судовому порядку


Отже, це все. Дякую за увагу!


Ольга Бурштин (Olga Koval): кандидат юридичних наук, доцент, практикуючий юрист, а також автор. Приймаю участь в літературних платформах та проектах під псевдонімом. В рубриці «Авторське право своїми словами» розповідаю про юридичні тонкощі авторського права для творчих професій.

https://www.facebook.com/olga.burshtun/



9 переглядів1 коментар
Пост: Blog2_Post
bottom of page