top of page

Один з Нас - Антонюк Зиновій Павлович



Антонюк Зиновій Павлович – публіцист, перекладач, учасник українського національно-демократичного і правозахисного руху.

Народився 24.12.1933, с. Деполтичі на Холмщині.

Освіта – Львівський політехнічний інститут, факультет економіка й організація виробництва, заочна аспірантура інституту.

З 1962 бере участь у тиражуванні й розповсюдженні самвидаву, переклав з польської мови на українську декілька великих статей з історії польсько-українських стосунків.

Після арештів 1965 р. серед української інтеліґенції посилює громадську активність. Він був причетний до отримання й передачі за кордон із політзон інформації та «Українського вісника».

У січні 1972 був заарештований за антирадянську агітацію і пропаганду. Вирок: 7 р. таборів суворого режиму і 3 р. заслання.

Свій термін відбував у 35-й зоні пермських таборів. Брав активну участь у численних голодівках та інших акціях протесту і, стає однією з головних фіґур у забезпеченні нелеґальної передачі інформації на волю.

Тюремне ув’язнення відбував у Владимирській тюрмі. У липні 1978 в нього був діагностований туберкульоз. У 1979 прибув на заслання в м. Бодайбо Іркутської обл.

У 1981 повернувся в Київ. Працював нормувальником на заводі «Червоний гумовик». У 1982 засуджений за сфабрикованою справою в «дармоїдстві» на 1 рік ув’язнення у зоні суворого режиму: 6 місяців відбув у Білій Церкві і 6 міс. у Харкові.

У 1990 був обраний депутатом Київської міської ради. У 1992-96 – член комісії з відновлення прав реабілітованих при Київській міськраді. З грудня 1992 по березень – співголова громадської ради Українсько-Американського бюро захисту прав людини; був членом редколегії інформаційно-аналітичного бюлетеня «Права людини в Україні»; експертом Міжнародного фонду «Відродження» за програмою «Громадянське суспільство».

Помер 28.04.2020, Київ.

Праці

Співавтор документа Московської групи «Гельсінкі» «Про становище в’язнів у таборах СРСР»

Правозахист в Україні/Права людини в Україні,

Про чистоту і простоту/Сучасність

Знати, щоб увласнити/Права людини в Україні

Листи з волі

Рефлексії правозахисту


Автор @sao_anna_stadnik


4 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
Пост: Blog2_Post
bottom of page