top of page
  • Фото автораBook Banda

Плющ Леонід Іванович


Плющ Леонід Іванович – математик, кібернетик. Відомий публіцист, літературознавець, правозахисник.

Народився 26.04.1939, м. Нарин, Киргизія.

Освіта – Одеський держуніверситет, фізико-математичний факультет. Київський університет механіко-математичний факультет.

З 1966 починає писати статті для самвидаву. Це були статті про природу радянської держави, її ідеологію та проблеми. Брав активну участь в українському національно-демократичному русі шістдесятників.

У липні 1968 звільнений з Інституту кібернетики Академії наук УРСР у зв’язку з протестами проти порушення прав людини. Він також збирав інформацію про порушення прав людини в Україні і передавав її в «Хронику текущих событий» та в «Український вісник».

У 1968 підписав петиції на захист демонстрантів на Красній площі. У травні 1969 йому вдалося влаштуватися на тимчасову роботу брошурувальником. Скоро звільнений за те, що підписав листа до ООН. У 1969 став членом Ініціативної групи захисту прав людини в СРСР (ІГ).

15.01.1972 після декількох обшуків заарештований (проведення антирадянської агітації і пропаганди). Київський обласний суд визнав його неосудним і направив на примусове лікування в Дніпропетровську спецпсихлікарню з діагнозом «млявотічна шизофренія». Одразу після постанови суду почалася широка міжнародна кампанія на його захист.

У 1976 його вигнали з СРСР. Відтоді жив у Франції. Західні психіатри визнали його здоровим.

Леонід Іванович був закордонним представником Української Гельсінкської Групи, потім – Закордонного Представництва УГГ, з 1988 – Української Гельсінкської Спілки. Брав участь у різних міжнародних акціях і організаціях на захист прав людини в СРСР та інших тоталітарних країнах.

В українській редакції радіо «Свобода» вів цикл передач «На межі культури». Леонід Іванович – член об’єднання українських письменників «Слово», член редколегії журналу «Сучасність» (Нью-Йорк), дійсний член Наукового товариства ім. Т. Шевченка.

Помер 4.06.2015 р.

Відзнаки

Орденом «За мужність» І ступеня


Праці

З Малоросії в Україну

Україна: Даєш Європу!

На карнавалі історії (автобіографія)

Вбивство Поета Василя Стуса

Ми наймити в абстрактної химери

Екзод Тараса Шевченка. Навколо «Москалевої криниці»


Питання досліджувала Анна Стаднік


8 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
Пост: Blog2_Post
bottom of page