top of page

Стрибог



Стрибог — не простий дядько, він один з наймогутніших язичницьких богів, якому завжди виділяли особливе місце серед інших.


🌪️Бог вітру, той, кого називали іноді батьком, а іноді дідом вітрів. Також він був богом неба і, подейкують, він міг бути богом руйнувань та війни. Саме тому йому приписували суперництво з богом сонця та врожаїв Дажбогом. Атрибутами цього бога називали лук та стріли, а на зображеннях, які нині можна знайти, Стрибога часто зображують із рогом. Мовляв, сурмління викликає послух у вітрів і вони виконують накази свого батька.


🌪️За деякими віруваннями Стрибог котить воду в річках і морях, спрямовує стріли, надимає вітрила. Його шанували як винищувача усіляких злодіянь, руйнівника злих намірів. Особливо його поважали землероби, воїни та моряки, що й не видається дивним. Також подейкують, що Стрибог має чотирьох братів, котрі уособлюють чотири сильні вітри, що дмуть з різних сторін світу.

Повертаючись до взаємодії бога вітру та бога сонця, варто зазначити, що Стрибог пов'язаний з місячним культом. Його постійно згадували поруч з Дажбогом і один із можливих варіантів їхнього взаємозв'язку — старий бог звільняє дорогу молодому, а Місяць — Сонцю.


🌪️Згідно з однією із легенд, батько вітрів проживає далеко в морі, на плавучому остові, покритому скелями. Там з ним живуть і його діти та внуки, ось, до речі, імена відомих нам молодших вітрів: Ласкавець, Дмухач, Степовий, Грозовий, Буревій, Смерч, Вихор, Бігун, Горішній, Долішній, Посвистач, Половій...




44 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
Пост: Blog2_Post
bottom of page