top of page

Магічний реалізм

Оновлено: 28 бер. 2022 р.


Магічний реалізм (також відомий як дивовижний реалізм) - це стиль в художній літературі та літературний жанр, який малює реалістичну картину сучасного світу, додаючи у реальний світ магічні елементи.

Перше, на що потрібно звернути увагу. Магічний реалізм - це не піджанр фентезі. Більш того, він не вважається дотичним до фентезі, хоча використовує магічні елементи.


Магічний реалізм часто асоціюється з латиноамериканською літературою, хоча засновниками жанру вважають Марію Луїзу Бомбал, Габріеля Гарсію Маркеса, Хорхе Луїса Борхеса та інших письменників.


В японській літературі одним з найважливіших авторів цього жанру є Харукі Муракамі. У польській літературі магічний реалізм представляє Ольга Токарчук, лауреат Нобелівської премії з літератури.


Сам термін походить від німецького (magischer realismus ).

Використовувався він для позначення малюнкового стилю, відомого як Neue Sachlichkeit («Нова Об'єктивність»).


Для того, щоб твір вважався написаним в жанрі магічного реалізму, необхідна присутність в ньому ряду ознак:

а) Фантастичні елементи - магічний реалізм це завжди наш світ максимально наближений до реального, проте в ньому наявні казкові складові (як у байках, фольклорі та ін.), чи присутні певні магічні здібності (левітація, телепатія).

б) У творі Існують фантастичні елементи у реальному світі, що забезпечує основу для магічного реалізму. У світі магічного реалізму надприродне царство поєднується із природним, звичним світом.

в) Оповідач до магічності власного світу відноситься байдуже, читачу не пояснюється, що відбувається насправді.

г) Багатоелементність структури - дива, магія не завжди приємні речі - проте вони чудові та дивні, присутні у творі неначе прошарки.

г) Можливість протиставлення, у творах доволі часто події відбуваються на протиставленні реальність - доповнена реальність, місто - село, пустеля море і тд.

д) Таємниця чіпляє читача і не відпускає до останнього речення! Що цілком залежить від майстерності автора.


Якщо ви хочете ознайомитися з представниками магічного реалізму почніть із Хорхе Луїс Борхеса та Габріеля Гарсія Маркеса.


В магічному реалізмі допустима критика реального світу так і протиставлення реального і магічного, його прийняття, чи супротив.


Зауважте, що сюрреалізм не є магічним реалізмом. Магічний реалізм проводить читача крізь казку - що видно у роботах К. С. Льюїс.

В магічному реалізмі не створюється новий світ (що відбувається у фентезі чи фантастиці), тут ми маємо справу з реальним світом та магічним припущенням.


До речі, популярний нині анімація "Душа" - це магічний реалізм. Також "Вік Адаліни" та відомий і дуже химерний фільм "Мама!" - також можна віднести до магічного реалізму (хоча, радше це химерна проза, проте про неї ми поговоримо у наступному дописі).


Мої улюблені твори в жанрі панічного реалізму це фільм "Лабіринта Фавна" та книга "Життя Пі" про пригоди хлопчика в океані на одному човні з тигром.


Статтю дослідила та підготувала Ольга Бурштин



34 перегляди3 коментарі

Останні пости

Дивитися всі
Пост: Blog2_Post
bottom of page