top of page

Чорт



Наші щирі вітаннячка, друзі! Ми сподіваємося, ви чекали на чергову порцію чортівні. Бо сьогодні мова піде саме про чортів. Чорт — це відомий персонаж слов'янської міфології, злий дух або персоніфікація узагальненої нечистої сили. З приходом християнства асоційований з Сатаною або його демонами. Традиційний образ чорта — це людиноподібна волохата істота з рогами і тваринними ногами, зазвичай —козлиними. В культурі українців образ чорта здобув низку автентичних рис.

Виділимо кілька цікавих фактів про цю нечисту силу.

▪️чорт має безліч уособлень, може по-різному виглядати й має надзвичайно багато імен. Біс; сатана, диявол, дідько, лихий, нечистий, нечиста сила, люципер, куцак, куций, лукавий, безп'ятко, антипко, анциболот, анцибол, анциболотник, арідник, враг, ідоляка, пекельник, болботник, водяник, лісовик, домовик, мара, хмарник, гемон — аж настільки по різному люди називали і далі називають цих створінь.▪️в українській міфології часто є суттєва різниця між йменнями. Наприклад, чорт і дідько—живуть в людські оселі та біля неї, а біс—в лісі.

▪наш народ такий вигадливий, що крім усього іншого міг приписувати чортам те, що вони можуть мати пташині крила та несуть яйця▪️чортом можна назвати ледь не будь-яких духів зі слов'янської міфології. Це сталося через змішування язичницьких та християнських вірувань, коли усяких істот(лісовиків, наприклад, водяних)стали вважати колишніми янголами, яких Бог скинув з небес разом з Сатаною.▪️з чортом можливо украсти угоду, і ті дуже уважно слідкують, щоб її умови виконувались. Суворо карають того, хто порушив умови.▪️чорт виступає одним з головних персонажів українського вертепу.▪️часто єдиний Чорт виступав співтворцем світу разом з Богом. Він або існував, як і Бог, вічно, або був Його янголом.

▪️чорти мають здатність наганяти негоду, сильні вітри і хуртовини. Вихори, до речі, вважаються танцями чортів.

особливо небезпечним часом, коли чорти мають особливу силу, вважався період від полуночі до перших півнів, іноді — полудень. Також чорти були особливо небезпечні на святки й переддень Івана Купала.

▪️Ну що, друзі, знаєте якісь цікаві повір'я, перекази, може життєві історії, пов'язані із чортами? Діліться з нами, всім буде цікаво!



277 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
Пост: Blog2_Post
bottom of page