top of page

Босорканя

Оновлено: 6 вер. 2021 р.



Вас вітає bookbanda. Про босоркань ми вже згадували якось одного разу. Ми про них не забули, і ось сьогодні про них поговоримо.

▪️Босо́рка, босорка́ня, босоркун (вітряник). Відомості про цю міфічну істоту, як завжди, різняться. В українській міфології босоркун - злий дух, що живе переважно в горах, упир. Він літає із вітром і невидимий для людського зору. З'являється в посуху, насилає на живих істот хвороби. Босорканя - жіночий персонаж, якого ототожнюють із відьмою чи чаклункою з ознаками упиря (гострі зубки і потяг до крові). Ці істоти більше відомі у Карпатах. ▪️Кажуть, що найбільшої шкоди приносять вони уночі, особливо під час сонцевороту.

▪️За трохи іншими відомостями босорку виділяють за такими характеристиками: Босорка (бісурка, бісурканя, босурганя, босирка, пошурканя) - істота, якою можуть стати жінка, у яку вселився дух померлого, сьома за рахунком дівчинка, котра народилася у сім’ї. У найбільш злих босоркань три душі; ті, хто має дві, — слабші, сфера їхнього впливу за межами села; ті, хто має одну душу, живуть у селі, ходять поблизу води, полів. Удень босорка може бути красивою дівчиною, вночі — старою бабою з червоними злими очима, з курячими лапами та хвостом. ▪️Може ставати жабою, кішкою, собакою, поросям, сичем, змією, летючою мишею, колесом, кочергою; може бути й невидимою.

▪️Загалом, справи у босоркань такі ж, як і у звичайної відьми. Забирати молоко у корів, псувати погоду, насилати порті та хвороби. На Закарпатті говорять, що вона збиває подорожніх з правильної дороги.

▪️Кажуть, у день, коли ховають босорку, йде сильний дощ.

▪️Для того, аби вберегтися від чар босоркань, використовували сіль, свячену воду, петрушку, часник, вінки із колосся, страсні свічки. Для захисту дітей їм на шиї вішали мішечок із сіллю, часником або вовчим зубом. Одягали навиворіт сорочку або клали під подушку залізний предмет.

Для захисту будинків використовували гілки бузини, аґрусу, терену.





551 перегляд0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
Пост: Blog2_Post
bottom of page