top of page
  • Фото автораBook Banda

Двоєдушник



Вас вітає bookbanda▪️Ймення у цієї істоти досить красномовне — не важко здогадатися, яка в неї особливість.

▪️Двоєдушник — персонаж української міфології, чи часом навіть демонології. Всередині нього уживається дві душі: людська та демонічна. Істота, котра балансує між добром та злом. Іноді йшлося про людину, яка має в собі два серця.

Двоєдушником могли бути незалежно від статі. Цікаво, що в різних версіях двоєдушник — це абсолютно окремий персонаж, або — така собі загальна назва багатьох інших — наприклад, відьом чи чаклунів, які вміють перевертатись на звірів, вовкулак, босоркань. Останні, до речі, дуже колоритні персонажі, про яких далеко не всі знають (так називали відьом або чаклунів із рисами вампірів).

▪️Що могли двоєдушники? Вони володіли силою відгонити град, зливи й вести хмари в потрібному напрямку. Друга, демонічна душа покидала тіло людини тоді, коли вона спала, полювала на людей і пила їхню кров. Після смерті людська душа відлітала в інший світ, а та, що зла й не добра, нікуди не зникала. Залишалася в тілі небіжчика і підіймала його з могили. Нічого не нагадує? О так, ми повертаємося до попередньої теми нашої рубрики. Це одна із версій, як з'являлися упирі. ▪️Двоєдушники, котрим демонічна душа не дає спокою після смерті та прагне крові. При всіх злодіяннях демонічної частинки такої людини світла, світла душа могла бути цілком хорошою. Двоєдушник, коли не спав, міг бути цілком пристойною людиною.

Подібно відьмам, двоєдушником можна було народитися і стати. Природженими чаклунами-двоєдушниками могли бути позашлюбні в четвертому поколінні діти (народжена поза шлюбом дівка родить дівку, ця друга приносить третю, народжений від третьої позашлюбний хлопчик стає чаклуном, а дівчинка — відьмою). Двоєдушник також міг стати старшим над усіма відьмами та чаклунами в околиці.

▪️Неоднозначність цього персонажу робить його надзвичайно розмаїтим та цікавим, оскільки в який бік не глянь — він має спорідненість то з відьмами, то з упирями, то з ще котрою нечистою силою.

..

▪️До речі про ту таку цікаву босорканю. У співачки Аліни Паш є дуже колоритна пісня з такою назвою, раджу послухати.

Alina Pash - BOSORKANYA



243 перегляди0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
Пост: Blog2_Post
bottom of page