top of page
  • Фото автораBook Banda

Не буди лихо, поки воно тихе


Всім щирі вітаннячка від bookbanda! Сьогодні п'ятниця, а отже поговоримо про цікавинки з нашої рідної міфології.

"Не буди лихо, поки воно тихе."

Лихо. У міфології східних слов'ян (а до східних належать українці, росіяни й білоруси) Лихо - це злий дух, яких несе людям усякі біди й нещастя, часто споріднюється із духом Недолею, яка є супротивницею Долі (щасливого та легкого життєвого шляху)

Уявлялося Лихо як одноокий неповороткий велетень, який все на своєму шляху руйнує, або як стара огидна бабка-людожерка (не Баба Яга), але й стара була з одним оком. Або ж той злий дух міг бути й зовсім сліпим, але володів чарами.

Місцем для життя Лихо обирало або закинутий вітряк або хату десь в лісових хащах. Не доведи Господь натрапити! Лихо ладно буде запрошувати подорожнього в гості, а тоді спробує з'їсти.

Що несе з собою Лихо? Очевидно, нічого доброго. Люди вірили, що присутність цього злого духа поруч провокує нещастя, які весь час супроводжують бідаку. Лихо сідало на шию людині й заважало їй у всяких справах. І говорили, що людина, до якої воно вчепилося надовго, сама винувата в тому, бо слабка й нездатна боротися проти нечисті. Ще Лихо можна було комусь подарувати, як невеличкий бонус, зі звичайним подарунком. Або ж бували ті, хто Лихо намагався втопити, щоправда, тоді вони топилися й самі.

Багато персонажів української міфології неоднозначні. Коли, для кого та за яких обставин, а ще як зійдуться планети й скільки годин вони поспали - більшість навіть тієї ж 'нечистої' сили могли допомогти або проявити так чи інакше якісь хороші якості. Та від Лиха ніколи й нічого доброго чекати не доводиться, тому не варто заради цікавості шукати з ним зустрічі. Саме знайде.

Як Лихо з'являється? Часом так стається, що хтось гине з чиєїсь вини, чи наглою смертю, і те несправедливим є. Душі, які не можуть змиритися з такою долею, стають цим злим духом.

Лихо так чи інакше часто згадувалося у приказках та прислів'ях, то ж ось кілька з них:

"Не буди лихо, поки воно тихе."

"Де лихо пристане, там і трава в’яне."

"Лихо не вморить, так спотворить."

"Лихо по людях ходить, не по лісі."


Отаке воно, те Лихо, то ж краще його й справді не будити.





406 переглядів2 коментарі

Останні пости

Дивитися всі
Пост: Blog2_Post
bottom of page